How Old am I

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 1, 2015

Bercuti di Bandung, Indonesia

Alhamdulillah

Segala Plan berjalan lancar. Teringin nak makan angin, dah pon selamat pergi dan selamat pulang. Bulan Oct 2014 beli tiket online, 14 May 2015 berangkat ke Bandung.

Perjalanan dari KLIA 2 ke Bandung ambil masa lebih kurang 2jam la. Naik je pesawat QZ 172, dah rasa suasana Indo sgt. Bahasa dh bertukar. Pkul 6 ptg smpai Bandung dah gelap gelita. Mcm dh pkul 8 malam kt Malaysia. Rugi masa 14hb tu 1 hari tggu flight je. 😢

Sampai je Pak Supir dah tunggu. En Amir. Baikk org nye. Lemah lembut, sopan santun. Lepas dia amik kat airport, trus dia bawak ke kedai makan. Warung Suluh, Bandung. Makan Nasi Ayam Penyet.

Berbagai2 makanan boleh di order tp disebabkan x reti order, pilih Nasi Ayam Penyet je lah sbb kt Msia pon ade, bahkan aku sndiri pon selalu jgak masak.

Lepas makan, terus di bawa ke Guntur Hotel untuk check in dan berehat. Keesokan hari jam 8.30 pagi waktu Indonesia (klo kt Msia 9.30am) perjalanan ke Gunung Berapi Tangkuban Perahu di Lembang.

Perjalanan sepatutnya 2jam tp kami sampai dekat2 pkul 12 tgh hari sbb kebetulan Pasar di Lembang terbakar. Macet (Jammed) jalannya. Sempat lihat perumahan di sana dan suasana kehidupan masyarakat Lembang.

Sesampai di Tangkuban Perahu, apa lagi, bergambar la. Makan tengah hari kami cuba Mee Bakso dan Teh Halia. Teh Halia di sarankan sbb cuaca kt situ sejuk. Sedappp.

Lepas selesai dan puas bergambar, kami pergi ke Floating Market, Lembang. Plan nak pegi tmpt2 mcm ni je 1 hari tu. Tp Amir kata klo nak ke Kawah putih mmg x sempat sbb pjalanan ke Ciwidey ambil masa 3jam. 😯

Sambil2 jalan di Floating Market tu, kami bertiga buat keputusan utk shopping harini jugak (15hb May) esok nya nak jugak pegi Ciwidey. Rugi kot dtg jauh2 tp xpegi Kawah Putih tu kan. Entah bila pulak nak dtg nye klo stakat kawah putih je kau nak pergi. Hehe.

Shopping di Pasar baru dlm masa 1 jam. Gila x?? Mana sempat oiii.. Tapi kami habis juta2 jugak la sbb x pkir ape dah. Rembat je mana nak. Xsempat dh nak mintak kurang tawar menawar beria sgt. Telekung 15pc dpt harga RP 1.8. Ok la kot. Baju kemeja T lelaki 2 helai RP 400,000. Beg tangan capai je 2 pcs RP 300,000. Pastu beli pisang salai, kacang Bandung, etc..

Keesokan pagi lepas breakfast kami bertolak ke Ciwidey jam 7am. Sempat minum Kopi Luwak. Sampai je Kawah Putih, waaaaah Cantiknyaaa tempat ni.. Nasib baik sampai. Alhamdulillah..

Dalam perjalanan pulang, Wanie mengalami muntah2. Mabuk kot. Jalan tmpt orang. Hailaaa Wanie.. so drpd nak pegi Rumah Mode, Chihampelas, Jln Riau, mmg xboleh. Terus tapau Nasi Padang, balik Hotel, tidur!! Habis cerita.

Esok nak balik dah!

Pagi2 check out, trus pegi Kartika Sari. Beli Brownies, Cheese Bread Stick, Blueberry Cheese Cake. Pastu Cari Key-Chain, fridge magnet, segala sourviner utk bg kawan2.

Trus fly balik Msia.

Kami ralat sbb mula2 plug charger xde. Beli plak, rugi RP22,000. Pastu iron. Nak iron tudung xde service plak. Pakai la tudung xber-iron.

Pastu masa kat Tangkuban, kami TAK BELI segala fridge magnet, key-chain. Rugiiiiiiii

Kat Pasar Baru Tshirt 6helai RP 100,000. Itu pon kami TAK BELI. Beli kat Kawah Putih 4 helai RP 180,000. RUGIIII!!!

















2 comments:

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Followers